GYIK

Miről szól a Házasság START tréning?

Hogy épül fel a tréning?

A tréning hat nagy fejezetből áll, melyek számos alfejezetet tartalmaznak. A tréninganyag szöveges részekből, videókból, prezentációkból, munkalapokból, tesztekből és azok kiértékeléséből, önismereti kérdésekből és feladatokból épül fel. Továbbá minden alfejezet végén található egy úgynevezett “Ülj le mellém” rész, mely alatt láthatjátok az adott téma feldolgozását segítő önismereti és párismereti, egymással megbeszélhető kérdéseket. Azért adtuk az “Ülj le mellém” nevet ezeknek a szakaszoknak, mert ezzel is hangsúlyozni szerettük volna, hogy milyen fontos célja e tréningnek, hogy keretet adjon az egymással eltöltött minőségi időnek.

Milyen témákkal találkozhatunk a tréning során?

Mind a személyes tapasztalataink, mind egyéni és párterápiás munkánk alapján a következő témákat találtuk a legfontosabbnak és legszükségesebbnek a házasságra való felkészülésben, ill. egy házasság újra-alapozásában, erősítésében:

 • előfeltevéseink a házasságról → ezek tudatosítása segíthet abban, hogy leszámoljunk hamis elvárásainkkal, túlzott félelmünkkel vagy túlzó idealizálásunkkal, melyek későbbi csalódásokhoz vezethetnek;
 • korai kapcsolataink hatása a házasságunkra → ezek tudatosítása segít az ördögi köröknek tűnő konfliktusokból kikerülni, hisz láthatóvá válik, hogy mi az, amit magunkkal hozunk, s nem párunk vagy házasságunk miatt történik velünk;
 • kommunikáció → a tréning segítségével tanulható az őszinte, érett, igazán meghitt kommunikáció, valamint a szeretetnyelvek jobb felismerése, gyakorlása;
 • konfliktuskezelés → a tréning segítségével megtanulható az egészséges konfrontáció, konfliktuskezelés menete, a különbözőségek kezelése, s a bocsánatkérés és megbocsátás gyakorlata;
 • elakadás és fejlődés egy kapcsolatban → a tréning segítségével felismerhető, mikor jellemzi kapcsolatunkat az elakadás, és hogyan formálható ez át fejlődéssé;
 • kapcsolati erőforrásaink → a tréning segítségével feltárhatóvá válnak kapcsolatunk erőforrásai, melyekre támaszkodhatunk, s megtanulhatunk további közös reális alapokat (értékeket és célokat) keresni, melyekkel tovább erősödhet kapcsolatunk.

Mennyi idő alatt, milyen ütemezéssel érdemes végigcsinálni?

Összeállítottunk nektek kétfajta ütemezést javaslatként, de fő a rugalmasság: szabadok vagytok saját, közös döntésetek alapján, hogy mikor, milyen rendszerességgel és ütemezéssel végzitek a tréninget.

Kétféle javasolt ütemezés:

SZUPERINTENZÍV feldolgozás:

 • 16 nap
 • napi kb. 1,5-3 óra (tőletek függ, hogy az adott téma mennyire releváns nálatok, mennyi időt-energiát szántok rá)

NORMÁL ÜTEMŰ feldolgozás:

 • 4 hónap
 • heti egy alkalommal kb. 1,5-3 óra (tőletek függ, hogy az adott téma mennyire releváns nálatok, mennyi időt-energiát szántok rá)

Természetesen adhattok meg magatoknak más saját ütemezést, pl.: kéthetente egy alkalom, vagy hetente két alkalom stb. A lényeg, hogy legyen benne valami számotokra reális és ideális rendszeresség, keret, hogy ne maradjatok el a tréninggel, s ne halogassátok.

Hogyan érdemes végigcsinálni: együtt, egyszerre vagy külön?

Kétféle munkamódot javaslunk, ahogy dolgozhattok, természetesen szabadok vagytok, akár váltogathatjátok is, ahogy Nektek a legkézenfekvőbb és praktikusabb.

 1. Az általatok megbeszélt rendszerességű randikon közösen olvassátok/nézitek/csináljátok végig a következő tréning-szakaszt, és ekkor beszélitek át az “Ülj le mellém” kérdéseket, feladatokat. Ennek előnye, hogy mindent együtt néztek át, s az összes felmerülő gondolatot, kérdést átbeszélhetitek egymással. Hátránya, hogy könnyen előfordulhat, hogy más gyorsasággal haladtok akár a teszt-kitöltésnél, akár az olvasással, vagy más mennyiségű időt igényelnétek a kérdések átgondolásához, s ez frusztráló lehet.
 2. Két megbeszélt randi között külön-külön a saját ritmusotokban elolvassátok az anyagot/ megnézitek a videókat / kitöltitek az aktuális teszteket, átgondoljátok az önismereti kérdéseket, s a randi alkalmával ezeket megosztjátok egymással. Így lehetőségetek nyílik az adott téma mélyebb átgondolására és átbeszélésére. Ill. így kiküszöbölhetőek az igényelt időbeli különbözőségek.

A kettő keverékét is választhatjátok: pl.: a tesztet előre kitöltitek, de minden mást együtt. Vagy lehet, hogy egyikőtök bevállalja, hogy elolvassa /megnézi előre az adott szakaszt és az általa kiemelt lényegeket megosztja a randin a párjával. Próbálgassátok szabadon, hogy a legjobb nektek!

Mennyi ideig elérhető a tréninganyag?

A tréning anyag legalább egy évig elérhető. Bármikor visszatérhettek egy-egy témához, ha ismételni szeretnétek vagy újra aktuálissá vált. De ezzel vigyázzatok, nem szeretnénk, hogy ez halogatásra motiváljon! A ti érdeketek, hogy mielőbb lefektessétek vagy újra/ méginkább megszilárdítsátok egy harmonikus kapcsolat alapjait!

A teszteredményeim később visszaolvashatóak?

Igen, elmenti a rendszer, így később is visszaléphettek elolvasni a kiértékelést.

Tesztek kitöltése: ketten vagyunk

Kétszer van beszúrva minden teszt, hogy mindketten kitölthessétek.

A párom nem motivált / nem szereti az önismereti tréningeket. Külön/egyedül is végezhető?

Abszolút! Ha úgy érzed, a párod nem nyitott a kapcsolatépítés e formájára, vagy idegen még számára az önismeret fogalma, akkor ahelyett, hogy bánkódnál vagy bosszankodnál, vágj bele az anyagba egyedül! Sőt, ha azt érzed, hogy párod nyomulásnak venné e tréning közös elvégzését, ill. neked erőltetned kéne, akkor engedd el az ilyen fajta közös munkát egyelőre, nem célja a tréningnek, hogy plusz nyomást helyezzen a pár egyik tagjára, amit könnyen elvárásként észlel, s még jobban elzárkózik. Az “Ülj le mellém” önismereti kérdéseket nyugodtan gondold át egyedül, s pároddal később bármikor megoszthatod a felismeréseid, gondolataid. Hidd el, hogy ha te elkezdesz formálódni, az a párodra és a kapcsolatotokra is jó hatással lesz. Ha nem erőlködsz, de érzi rajtad a változást, lehet, hogy előbb-utóbb ő kérdez rá, hogy milyen ez a tréning, s esetleg néha csatlakozhat-e.

Nem vagyok házas, nem élek komoly párkapcsolatban, de szeretnék erre felkészülni, ehhez alkalmas ez a tréninganyag?

Nagyon szép törekvés még egyedülállóként vagy lazább párkapcsolatokban élve elkezdeni felkészülni a komolyabb elköteleződésre. A tréninganyag olyan témákon vezet végig, melyek alapvető emberi kapcsolatainkban is hasznosíthatóak, s önismereted mélyítik, ami nagyon fontos a későbbi egészséges házassághoz, komoly párkapcsolathoz. A legjobb, amit tehetsz a párválasztás időszakában, hogy te magad formálódsz, te válsz egyre kiteljesedettebbé, hisz két önmagában jóllevő ember párkapcsolata lehet igazán harmonikus. Logikus módon az “Ülj le mellém” önismereti kérdéseket magadban érdemes átgondolnod, esetleg barátokkal/segítő szakemberrel megosztanod, ha szükségét érzed.

Hogyan kerülhetek kapcsolatba a trénerekkel, instruktorokkal?

A tréning megvásárlását követően csatlakozhatsz zárt facebook csoportunkhoz, ahol trénereinkkel és a többi résztvevővel alkothatsz majd egy közösséget. Itt kérdezhettek, és élményeket is megoszthattok, ezzel is bátorítva-támogatva egymást.


About

WPLMS is an online education site which imparts knowledge and skills to million of users worldwide.

Maddision Square Garden, NY
222-345-6789
abc@crop.com

Last Tweets

Who’s Online

Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
top
© Harmat Kiadói Alapítvány – Készítette: HORDAV
Kényelmes és biztonságos fizetés a Barionnak köszönhetően